De kunst van het her-kaderen

Stel je voor: jij bestaat uit 100 blokken. Er loopt iets in je leven momenteel niet zo lekker, wat het ook is, laten we dat een ‘obstakel’ noemen. Dat obstakel telt als 1 blokje. Dan zijn er nog 99 andere ‘goede’ blokken over, maar toch benoem je dan juist dat ene blokje…

Her-kaderen, opnieuw inrichten, anders belichten, herinrichten van gedachten. Het kan iets essentieels zijn in je ontwikkeling als mens zijnde. Het positief herinrichten van gedachten over jezelf, of voor (en over) iemand anders geeft de mogelijkheid iets in een ander perspectief te plaatsen, waardoor je positiever, toleranter en evenwichtiger in bepaalde situaties kunt staan. Het geeft de kans objectiever te zijn en minder emotioneel betrokken of zelfs dingen minder persoonlijk op te vatten.

Van alles wat we ervaren en waar we een mening over vormen (niet alleen bij onszelf, maar ook bij anderen) vinden we het vaak gemakkelijker om dingen die niet goed gaan, dingen die niet lekker lopen of uit de toon vallen, te benoemen. Het contrast met de rest van iemands totale voorkomen is daarbij zo duidelijk dat het opvalt. Het is anders, dus duidelijk waarneembaar. Maar als we het objectief zouden bekijken, is het natuurlijk hartstikke oneerlijk om jezelf of de ander te labelen aan de hand van dat ene waarneembare blokje.

De kunst van adviezen geven kennen we wel. We hebben allemaal die ene vriendin die altijd aankomt met goedbedoelde adviezen. Zij vertelt je precies wat de oplossing is of neemt je het een en ander uit handen. Natuurlijk kennen we die en als je er op gaat letten, gedraag je je misschien zelf ook wel eens als zo’n vriendin. Het is namelijk véél gemakkelijker om iemand anders dan jezelf een oplossing aan te dragen. En iets oplossen voor iemand anders ook. Je bent namelijk niet emotioneel eigenaar van het ogenschijnlijke obstakel, je kunt de situatie (letterlijk) vanuit een andere positie bekijken en dus de boel overzien. Wat soms niet meer lukt als je emotioneel eigenaar bent van dat ene uitgelichte blokje.

Ik wil vooropstellen dat je iemand eigenlijk rijker kunt maken met nieuwe (denk)strategieën, dan met adviezen. Je geeft zo iets wat men in een andere situatie ook kan in zetten en bovendien neem je hun autonomie serieuzer. Harde adviezen zijn persoonlijk, zijn jouw opvattingen, opgebouwd vanuit jouw referentiekader. Dat heeft dus eigenlijk niet zoveel te maken met degene die je advies geeft, het zegt meer iets over jouw kijk op bepaalde zaken. Weg met harde adviezen dus…! Hoe goed bedoeld ze ook zijn.

Gedachten her-kaderen is zo’n strategie waar je iemand (en ook zeker jezelf) echt een plezier mee kunt doen. Je zet irrationele of negatieve gedachten in een ander daglicht waardoor je het gemakkelijker maakt positief te spiegelen. Maar hoe oefen je dat nou eigenlijk?…

Toets je obstakel. Begin eens met het afwegen van bepaalde aspecten. Schaal ze in, stop ze juist in hokjes (voor één keer mag het), want dat is lekker visueel! Zet terugkerende gedachten eens op een weegschaal.

destructief                                                                                                                                constructief
1 10

Hulpvraag : Helpt deze gedachte mij vooruit (constructief) of houdt deze mij tegen in mijn groei (destructief)?

negatief                                                                                                                                            positief
1 10

Hulpvraag : Helpt deze gedachte mij vrolijker worden (positief) of houdt deze mij treurig gestemd? (negatief)?

 

irrationeel                                                                                                                                     rationeel
1 10

Hulpvraag : Is het gegrond dat ik deze gedachte heb (rationeel) of is de kans groter dat het hersenspinsels zijn (irrationeel)?

 

afwezig                                                                                                                                         aanwezig
1 10

Hulpvraag : Hoeveel denk ik aan mijn obstakel en is dat in verhouding met de andere afgewogen punten hierboven?

 

En verder?…

Zie gedrag los van de persoon
Onthoudt dat jij niet je probleem bent, je hebt er een. Net zoals jij niet je werk bent, maar je werk doet. Je niet vervelend, irritant, of wat dan ook bent, maar doet.

Probeer van negatief betitelde eigenschappen, de positieve kant te zien
Iemand met een hele kritische houding, is in ieder geval zeker betrokken bij wat hij doet of aanschouwt. Iemand die muggenzift is bezig met het beste uit zichzelf of een situatie te halen. Iemand die bot overkomt, is ten minste wel oprecht.

Snap je? Betrokken, het beste uit jezelf halen en oprecht zijn klinkt al heel anders! Probeer bedrukkende eigenschappen die je jezelf of een ander toeschrijft ook eens een positieve keerzijde te geven.

Elk gedag heeft een oorzaak
Gedragingen en houdingen hebben altijd een reden. Er ligt altijd iets aan ten grondslag. Niemand gedraagt zich voor de lol op een bepaalde manier. Ook jij niet. Probeer erachter te komen wat maakt dat bepaalde gedragingen aan de oppervlakte zijn gekomen.

Doelen stellen
Oké, je hebt last van een obstakel. Wil je verandering brengen in je huidige situatie of gedachtegang, dan heb je aan één vraag genoeg om jezelf een doel te stellen :

Wat wil ik voor het obstakel in de plaats en wat heb ik er voor nodig om dat te realiseren?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *